Inhetoogfotografie

oog voor details

Jan van Genten op Helgoland


Foto's bestellen neem Contact op

Helgoland alken

Een bezoek aan Helgoland is goed zelf te organiseren. In mijn geval heb ik gebruik gemaakt van de veerdienst die een pendeldienst onderhoud tussen Cuxhaven en Helgoland. De veerboot vertrok toen om 10.30u richting Helgoland. Om 16.00u is de afvaart uit Helgoland. De oversteek duurt circa 2.5 uur. Cuxhaven ligt ongeveer 4 uur rijden van Utrecht vandaan. Bij mijn weten is er geen veerdienst meer tussen Eemshaven en Helgoland. De overtocht is eenvoudig via het internet te boeken bij
Webshop
http://www.cassen-eils.de
Je kunt het verschuldigde bedrag overmaken. Je ontvangt van hun een mailtje waar alle bankgegevens op staan. De kaarten zijn aan een kiosk op de kade "bei der alten liebe" op te halen. Vlak voor de steiger van de veerboten is aan de linkerkant een groot parkeerterrein (niet goed zichtbaar vanaf de weg, het ligt achter een dijk) waar je de auto kunt parkeren. Dit kost 4 euro voor 24 uur. Op de boot zitten veel "dagjes mensen" die even heen en weer varen om op Helgoland accijnsvrij inkopen te kunnen doen. Op Helgoland ligt alles op loopafstand. Van te voren nagaan op welk deel van het eiland je hotel te vinden is, om onnodig gesjouw met je materiaal te voorkomen.
Webshop
Vogels
veerdienst helgoland
Voor het fotograferen van de Jan-van-genten moet je naar het noord-westen van het eiland. De kustlijn wordt daar door een steile rots gevormd. Je bevindt je daar ruim zestig meter boven zee niveau. Toen ik er was stond er veel wind, waardoor de gevoelstemperatuur erg laag lag. Dit is verradelijk, want aan de kant waar de hotels staan (zuid-oost) merk je hier niet veel van, waadoor je de neiging hebt te licht gekleed op pad te gaan. De Jan-van-genten nestelen net onder de top van de rots. Over het algemeen fotografeer je dus van een positie die net boven de vogels ligt, met de zee als achtergrond. Afhankelijk van de windrichting zijn er mooie foto's te maken van aanvliegende vogels. De Jan-van-Genten hangen even stil in de lucht voor ze zich op het nest laten vallen.
Webshop
helgoland
wilhelmshaven
Zoals vaak het geval is, zijn de momenten vlak na zonsopkomst en vlak voor zonsondergang de betere momenten voor fotografie. Je hebt dan niet zo veel last van de schittering van het licht op het water. Vooral vlak na zonsopkomst doen zich mooie fotografie-situaties voor, als de zon de Jan-van-Genten op het nest begint te beschijnen, terwijl de zee nog in de schaduw van de kust ligt. De meeste foto's heb ik met een 80-200 lens gemaakt en met een 200-500 op een full-frame toestel. De 200-500 was nodig voor de close-up foto's.
Webshop
helgoland
Jan van Gent
Behalve Jan-van-genten nestelen er ook Alken en meeuwen, maar die zitten op grotere afstand van het deel dat toegankelijk is voor publiek. De vogels zijn zeker goed te fotograferen. Over het heel Helgoland schijnen zeldzame vogels te vinden te zijn. Omdat dit niet het doel was van mijn bezoek, kan ik daar verder geen details over geven.
Webshop
helgoland
zeehonden op Dune
Veel fotografen combineren een bezoek aan Helgoland met een overtochtje naar het naastgelegen eiland Dune, waar veel zeehonden op het strand te vinden zijn. Iedere tien minuten vertrekt er een veerboot van Helgoland naar Dune. Daar ben ik zelf niet aan toe gekomen.
Webshop
helgoland
Jan van Gent zabelen
Veel fotografen combineren een bezoek aan Helgoland met een overtochtje naar het naastgelegen eiland Dune, waar veel zeehonden op het strand te vinden zijn. Daar ben ik zelf niet aan toe gekomen.
Webshop
helgoland
bremerhaven
Ik heb overnacht in een keurig hotel aan de oostkant van het eiland en was daar 60 euro voor kwijt. Erg vriendelijke mensen overigens.
Webshop
helgoland