Felixs fotografie

oog voor detail

Bijeneters in La Brenne


Eind mei 2017 ben ik een aantal dagen in La Brenne, midden Frankrijk geweest, met name om de bijeneters te kunnen fotogaferen.
La Brenne is een gebied onder Chateauroux, op circa achthonderd kilometer van Utrecht.
In het gebied zijn honderden meertjes gegraven voor de kweek van vis. Dit trekt veel watervogels aan. Bij een aantal meertjes zijn observatiehutten gebouwd. De meeste meertjes staan op prive grond en zijn dus niet toegankelijk. Door het gebied stromen drie riviertjes die ook vogels aantrekken.
Eind mei zijn de bijeneters nog bezig met uitgraven van hun nesten, waardoor er veel activiteit rond de kolonie is. Als ze later in het jaar aan het broeden zijn, neemt de activiteit buiten het nest af.
Langs de rivier La Creuse en langs de l'Anglin zijn een paar kolonies te vinden. Ze zijn niet allemaal even goed te benaderen zonder de vogels te verstoren. Ik heb gebruik gemaakt van een camouflage burka, maar de volgende keer zal ik zeker voor een schuiltent kiezen. Het fotograferen van de bijeneters vraagt veel geduld en dat is beter op te brengen in een tent dan in een burka. De burka zorgt ook voor te veel onrust als er wat wind staat.
In La Brenne zijn veel observatiehutten te vinden. Ik heb ook een hut gehuurd bij 'maison de la nature' in de omgeving van Mezieres-en-Brenne.
In die omgeving ligt ook Etang de la Sous. Hier staat een observatiehut waar heel veel activiteit is. Reigers, witwang sterns, zwartkop meeuw, dodaars, geoorde fuut,kroon eend, krakeend, kiekendief, zwanen, meerkoet, tafeleend enz. Etang de Bellebouch is ook een interessante locatie. Hier vooral reigers op een redelijke afstand.
Etang Foucault en Etang du Blizon heb ik ook bezocht maar daar heb ik niets bijzonders kunnen waarnemen, binnen het bereik van mijn configuratie.

Ik heb tijdens deze fotografiereis vooral gebruik gemaakt van mijn Nikon D500 (crop factor 1.5), de Nikon 80-400, 4.5-5.6, eenbeenstatief en beanbag. Bij het fotograferen van de bijeneters in het vrije veld een burka gebruikt (maar dat was geen optimale keuze).
Andere pagina's met vogels zijn te vinden op vogels in namibie en op vogels algemeen