Inhetoogfotografie

oog voor details

Fotografie Busanga Plains


Foto's bestellen neem Contact op

Zambia
Een foto- reisverslag van onze reis door Zambia, hier met focus op de Busanga Plains, een moerasachtiggebied in het noordwesten van Zambia in Kafue National Park. Wij verbleven in een tijdelijk tentenkamp, uiterst primitief, maar wel in een omgeving waarbij het wild op korte afstand was te bereiken. De meeste, zo niet alle accomodaties op de Busanga Plains zijn tijdelijke accomodaties, omdat in de regentijd het gebied blank komt te staan. Aan het begin van de regentijd worden alle gebouwen afgebroken en opgeslagen, om aan het begin van de droge periode weer opgebouwd te worden. Tussen ongeveer juli en oktober is het gebied redelijk begaanbaar. Een 4 x 4 is wel noodzakelijk. Hele stukken blijven drassig en er lopen sloten door het gebied die voor afwatering zorgen. De locaties zijn eerst alleen per boot te bereiken. Dit is allemaal erg bewerkelijk, waardoor overnachtingen op Busanga Plains vrij duur zijn, maar dat geldt voor de meeste accomodaties in Zambia. Voordeel is wel dat je zelden andere toeristen tegenkomt, want er zijn maar een paar kampen op Busanga Plains, terwijl het gebied erg groot is.

Busanga Plains
Zambia
Webshop
Guestbook
busanga plains
Busanga Plains is een moerasachtiggebied in het noord westen van Kafue National Park. Kafue National Park bevindt zich in het noord westen van zambia, richting Angola. Het gebied loopt in de regenpeiode onder water, gevoed door de Lufupa river. De meeste dieren bevinden zich dan op de hoger gelegen delen, die dan eilandjes vormen. In deze periode is het gebied onbegaanbaar en vind je er alleen lokale bewoners, die visfuiken uitzetten. Binnen Busanga plains zijn er geen dorpen. De mensen die er oorspronkelijk woonden zijn, op verzoek van de overheid, verhuisd naar de rand van het gebied. Zo kon Busanga Plains teruggegeven worden aan de natuur en het wild.
Zambia
Webshop
leeuwen
Als het gebied droog valt verspreiden de dieren zich over het gebied, maar zijn wel afhankelijk van de natte delen. Het is daardoor goed te voorspellen waar je wildconcentraties kunt verwachten. Er leven grote groepen Lechwe en Impala. Verder vind je er wildebeesten, puku, sitatunga, sabelantiloop, roanantiloop, oribi, duiker, tsessebe, waterbok en het hartebeest. Waar veel wild leeft vind je ook roofdieren. Wij zijn leeuwen en cheetahs tegen gekomen, maar er moeten ook luipaarden rondlopen. Doordat er overal sloten lopen zie je regelmatig dieren over de sloten springen. Als je daar op kunt anticiperen, kun je mooie actie foto's nemen. Busanga Plains biedt veel mogelijkheden voor de fotograaf.
Zambia
Guestbook
leeuw
Er is een aantal leeuwentroepen aanwezig op de Busanga Plains. Ze jagen vooral in de avond. Overdag zijn zij op de open vlakte in het nadeel alhoewel je ze dan nog wel, succesvol, achter pasgeboren wild en kreupele dieren aan ziet jagen. Om de dieren in actie te zien moet je heel vroeg op pad gaan (uiterlijk 06.00u). Het kan dan erg koud zijn. De safari auto's hebben meestal poncho's en dekens aan boord en je hebt ze ook echt nodig. Een dagprogramma zal meestal bestaan uit vroeg opstaan, licht ontbijt, game drive tot ca 11.00u, lichte lunch en rusten tot ca 15.00u. Rond 16.00u weer een game drive tot ca 19.00u, gevolgd door diner. Als fotograaf kun je de gidsen gerust vragen om bepaalde posities in te nemen ten opzichte van je onderwerp en de zon. Vroeg naar bed om de volgende dag weer in alle vroegte gewekt te worden voor de volgende cyclus. Ik vraag altijd of ik naast de chauffeur mag zitten, zodat ik vanuit een lager standpunt kan fotograferen.
Webshop
crowned crane
Vogels zijn er in grote aantallen. Vooral de gekroonde kraanvogels zijn prachtig, maar er zijn ook heel veel andere vogels te bewonderen, zoals rosy-throated longclaw, pied kingfisher, pelikanen, diverse gierensoorten, lelkraanvogels, zadelbek ooievaars enz.
Busanga Plains
Webshop
Guestbook
Zambia
Busanga Plains
Kafue
Letchwe