InHetOogFotografie

oog voor details

Rondreis Myanmar


Myanmar Yangon
Een foto - reisverslag van Myanmar. November 2015 heb ik een rondreis door Myanmar (Birma) gemaakt. Een reis door een groot openluchtmuseum, veel bezienswaardigheden. Er zijn zeker mooie landschappen te fotograferen, maar de mooiste beelden leveren toch de inwoners op en de manier waarop ze leven.
Myanmar
Myanmar Yangon

De reis begon in Yangon. Overheersend daar is de Shwedagon pagode, een bezienswaardigheid. Er zijn veel monniken en andere aanhangers van het boedhisme. Meestal heeft men er geen problemen mee als je foto's neemt. Even vragen kan geen kwaad. Dit levert altijd mooie beelden op. s'-Avonds is de pagode verlicht. De toegangskaarten zijn de hele dag geldig, dus je kunt later terugkeren om onder andere omstandigheden te kunnen fotograferen. Andere bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het Meer van Kandawgyi, de Liggende boedha in Nga Hyat Gyi Pagode. De boedha zelf is niet bijzonder, maar ook hier weer zijn de boedhisten die offers komen brengen enz wel interessant. In het centrum zijn veel gebouwen te zien die uit de kolonialetijd stammen. Deze goed vastleggen is best lastig door de enorme drukte. Aan de rand van de stad, richting het oosten ligt het Taukkyan War Cemetery. Het gebouw vertoont mooie lijnen.
Yangon
Vanuit Yangon een uitstapje gemaakt richting kyaiktiyo waar de Gouden Rots staat. De Gouden Rots behoort tot een van de drie belangrijkste Boeddhistisch bedevaartsoorden van Myanmar. Onderweg rij je een heel stuk langs een riviertje. Hier is veel activiteit. Regelmatig stoppen bij dorpjes en stalletjes.
kyaiktiyo
Myanmar
De gouden rots is een granieten rotsblok. Boven op de rotsblok is een kleine pagode gebouwd. De rots balanceert op de rand van de top van de 1100 meter hoge Mt. Kyaiktiyo. Volgens een legende wordt de rots op z'n plaats gehouden door een haar van Boeddha. De rotsblok is door aanhangers van het boedhisme volgeplakt met bladgoud. Tussen november en maart komen veel pelgrims naar de Gouden Rots. De monniken lopenvaak de uiterst steile berg helemaal op. De oeverigen worden met open vrachtwagens naar boven gebracht. De momenten rond zonsopkomst en zonsondergang leveren de mooiste beelden op. De valleien rond de Mt. Kyaiktiyo zijn vaak overdekt met nevel. Dit levert mooie beelden op. Een grijsverloopfilter is hier geen luxe. Vroeg in de ochtend zijn er veel monniken bezig met he ophalen van offers. De weg naar de top van de berg is erg donker en erg steil. Goede voorbereiding is wel nodig.
Golden Rock
Vanuit Kyaiktiyo weer richting Yangon getrokken. Bezoek gebracht aan Bago waar de Shwemawdaw Pagoda staat. Ook de Shwethalyaung Buddha staat in Bago. Deze vind ik minder interessant. In de straten van Bago zijn leuke tafereeltjes vast te leggen.
Bago
Inle lake
De reis werd vervolgd in Nyaungshwe. Dit is de toegangspoort tot het Inle meer. Het ligt ten noorden van het Inle meer. Met bootjes inclusief bemanning, kun je tochten over het Inle meer maken. De avond van te voren een afspraak maken met een schipper en bij voorkeur vroeg vertrekken om van het zachte licht gebruik te kunnen maken. De bedrijvigheid op en aan de oevers van het Inle meer zijn interessant. Ook de verschillende dorpjes en kloosters op het meer zijn de moeite waard. Bij het opvaren van het Inle meer vanuit Nyaungshwe staan vissers die een show geven met hun netten. Leuk, maar zo komt iedereen met de zelfde foto's thuis. Je schipper dirigeren naar plekken waar de traditionele vissers aan het wek zijn levert meer exclusieve beelden op.
Inle meer
Myanmar Kalaw
Kalaw is een plaats met een vrij mild klimaat. Het ligt op hoogte. Er is een klooster net buiten het centrum, waar veel jonge monniken zitten. In de ochtend gaan ze met hun kommen eten verzamelen, vaak in prosessie. Later op de dag zijn ze soms op het terrein van het klooster aan het spelen. Kalaw is bekend vanwege de trekkings die je hier vandaan kunt uitvoeren, zowel eendaags als meerdaags.
Kalaw
myanmar bagan
Bagan staat bekend om de duizende pagodes die er zijn opgetrokken. Sommige zijn interessant om te bezoeken, maar de meeste heben niet echt een interieur. Bij zonsondergang kun je een pagode beklimmen om daar overzichtsfoto's te maken. Je bent daar niet bepaald alleen, dus vroeg een plekje opzoeken. Fotograferen richting de ondergaande zon kan mooie beelden opleveren, maar richting het oosten fotograferen biedt meer garantie voor succes. De pagodes worden dan mooi belicht door de ondergaande zon.
Bagan
myanmar mt popa
Vanuit Bagan is Mt Popa goed te bezoeken. Onderweg daarheen weer veel activiteit op de velden en de stalletjes langs de weg. Mt Popa fotograferen op weg er naar toe. Eenmaal op de locatie aangekomen is er geen overzichts foto meer te maken. Het uitzicht vanaf de top biedt geen interessant fotografisch beeld.
Mt Popa
myanmar U Bein Bridge
Onderweg naar Mandalay langs de U Bein Bridge gereden. Dit schijnt de grootste teakhouten overspanning te zijn. Het ligt over Taungthaman Lake. Bij zonsondergang zijn mooie foto's te maken, maar ook op andere tijdstippen kun je met geluk wat karakteristieke figuren op de brug vastleggen. Je kunt ook met een bootje een half uurtje gaan varen over het meer om onder een gunstige hoek te kunne fotograferen.
U Bein Bridge
myanmar Amarapura
In Amarapura, bij Mandalay staat het Mahagandayon Monastery. Dit is een van de grootste kloosters in de omgeving van Mandelay. Er leven circa 2000 monniken in verschillende leeftijdsgroepen, die rond 10.00u op weg gaan om hun hoofdmaaltijd te nuttigen in de grote eetzaal. Fotograferen is best lastig, omdat zonnige plekken en schaduw elkaar afwisselen. Bovendien valt het niet mee om de ruim aanwezige toeristen niet in beeld te krijgen. Vroeg aanwezig zijn om een plek te krijgen waar de monniken links afslaan naar de eetzaal. Volgens mij is dat een van de betere plekken om vandaan te fotograferen. Richt je ook op het fotograferen van leuke details.
Mahagandayon Monastery
myanmar mingun
Met een boot kun je van uit Mandalay naar Mingun varen. Hier is veel bedrijvigheid en er staan een aantal pagodes, waarvan de Hsinbyume Pagoda (Myatheindan Pagoda) het mooiste is. Deze pagode is helemaal wit geschilderd en heeft een speciale vorm die iets te maken heeft met de mythische Mount Meru. Overzichts foto is altijd mooi, maar er zijn ook mooie details te fotograferen. Ik heb niet de moeite genomen om naar binnen te gaan. Buiten was genoeg te zien en ik had op de rondreis inmiddels genoeg pagodes van binnen gezien
myanmar mingun