Felixs fotografie

oog voor details

Fotografie aan de Opaalkust


Foto's bestellen neem Contact op

Opaalkust Sangatte
Opaalkust Wissant
Begin september 2016 heb ik drie dagen (twee overnachtingen) aan de Opaalkust doorgebracht. Ik overnachtte op een camping in Escalles, zodat het meest noordelijke punt (Sangatte) en het meest zuidelijke punt (Ambleteuse) op een bereisbare afstand lagen. De weersverwachting zag er in eerste instantie gunstig uit, maar uiteindelijk was het weer uitgesproken slecht, met veel regen, harde wind en geen zon. Ondanks het tegenvallende weer is het toch gelukt interessante beelden vast te leggen. Ik had deze periode voor een bezoek vastgelegd, omdat ik dan bij zonsondergang en zonsopkomst met een afgaande tij te maken zou hebben. Er blijft dan een waterfilm op delen van het strand liggen, wat mooie reflecties kan geven. Ook bij een volgend bezoek zal ik voor deze combinatie kiezen. opaalkust
In eerste instantie leek Wissant een goede plek om te overnachten, maar de camping in Wissant is zo massaal en slecht bemand, dat ik uiteindelijk voor Escalles heb gekozen. De meeste plaatsen langs het traject dat ik bezocht heb zijn erg klein. Het aantal huizen ligt meer in de tientallen. De Opaalkust ligt op minder dan vier uur rijden van Utrecht.
Opaalkust Sangatte
De meest noordelijke plaats is Sangatte. Een heel klein plaatsje waar ten dele een dijk langs het strand is aangelegd. Er is voldoende parkeerruimte en een aantal plekken waar je het strand kunt bereiken. Ten zuiden van Sangatte kun je het strand niet makkelijk bereiken. Bij Sangatte zijn er veel palenrijen die de zee in lopen als golfbreker. Bij harde wind zijn er veel surfers. Naar het zuiden lopend over het strand vind je een enkele bunker, grote keien, met mos en bij eb mooie structuren in het zand.
Webshop
Sangatte
Opaalkust Escalles
In Escalles is er bij een bocht in de weg een zijstraat richting het strand. Vanaf dit strand kom je bij Cap Blanc Nez. Toen ik daar was, was het nevelig. Ik heb niet veel opnamen kunnen maken.
Webshop
Escalles
Opaalkust Wissant
Vanuit het centrum van Wissant kun je het strand eenvoudig bereiken. Hier vind je veel golfbrekers, ook een aantal evenwijdig aan de kustlijn. Er zitten ook palen tussen die scheef gezakt zijn. Verder veel stenen met mos. Verder naar het zuiden een bunker in de branding. Als je door zou lopen dan kom je op het strand van Chatelet. Bij vloed ligt het water tegen de duinen aan. Over het strand lopen is dan vrijwel nergens mogelijk.
Webshop
Wissant
Opaalkust Wissant
Tussen Wissant en Tardighen is een afslag naar het strand van Chatelet. Vooral bij zonsopkomst is dit een gustige plek, want het is oost - west georienteerd, waar de rest van de kust meer zuid-noord is georienteerd. Bij zonsopkomst kun je de opkomende zon en de zee in een beeld vangen. Je hebt er niet echt vrij zicht op, maar je kunt gebruik maken van de verkleuring die het geeft. Bij de overige delen van de kust zal de zon achter je opkomen als je met je gezicht richting de zee staat. Op dit strand zijn er ook mosselbanken, maar die zie je alleen als het water zich helemaal heeft teruggetrokken. Ook zijn er dan restanten van een houten schip te zien. Er komen regelmatig vissers met tractoren langs rijden die aan de mosselbanken werken. De vissers komen uit Tardighen. Cap Gris Nez ligt bij Tardighen.
Webshop
Chatelet
Opaalkust Ambleteuse
Ambleteuse is het meest zuidelijke plaatsje dat ik bezocht heb. Dit is een wat grotere plaats dan de overige. Naar het noorden veel stenen waar kleinere kleurige kiezels tussen zitten en andere leuke details
Webshop
Ambleteuse
Opaalkust Audresselles
Direct ten zuiden van Ambleteuse ligt het fort Mahon (Vauban). Hier komt ook een riviertje op het strand uit. Als je deze oversteekt krijg je een mooi beeld op het fort zonder storende objecten in beeld. Toen ik er was, was het weer uitgesproken slecht, waardoor ik geen behoorlijke opnames heb kunnen maken.
Webshop
Ambleteuse