Felixs fotografie

oog voor details

Fotografie in Nationale Parken Zambia


Foto's bestellen neem Contact op

Zambia

Aangetrokken door de grote wilddichtheid waar Zambia om bekend staat, besloot ik een reis langs een aantal nationale parken in Zambia te maken. Normaal gesproken houdt dat in dat ik een 4wd huur met kampeerinventaris en er zelf op uit trek. Helaas was dat in Zambia moeilijk te realiseren, omdat er niet gereageerd wordt op mail en de prijzen die ik wel door kreeg lagen wel erg hoog. Uiteindelijk via een reisorganisatie een reis geboekt die op onze wensen was aangepast. We gingen naar de Busanga Plains in het Kafue National Park en naar de Mfuwe en Nsefu sector in South-Luangwa. Op de Busanga Plains verbleven we in een tented camp, een tijdelijk opgezette tentenkamp met weinig faciliteiten, waardoor we snel in het gedeelte van het park konden komen waar het meeste wild te vinden is.
In Lusaka overnachtten we in Pioneer Lodge and Camp, een prima lodge met kampeergelegenheid, die vooral gebruikt wordt door reizigers die na aankomst in Zambia ergens moeten overnachten om de volgende dag verder te trekken. Via Kafue River Lodge naar Busanga Plains. In South Luangwa overnachtten we in twee lodges een bij de Mfuwe sector en een in de Nsefu sector.
Webshop
Zambia
Kafue
Busanga Plains bevindt zich in het noord westen van Kafue National Park. Het ligt in het stroomgebied van de Lufupa rivier die in de regennperiode de vlakte onder water zet. De aanwezige lodges en kampementen zijn allen tussen juni en oktober geopend. In november komen de regens die het gebied moeilijk toegankelijk maken. In die periode (tussen maart en mei) is de vlakte niet toegankelijk. De dieren zitten dan op de hoger gelegen delen die dan eilandjes vormen. Het wild dat hier leeft (ook de leeuwen) hebben zich aan deze situatie aangepast en verplaatsen zich indien nodig ook via het water. In de droge periode trekt het water zich langzaam terug en ontstaan er uitgestrekte graslanden, die veel antilopen aantrekken. De leeuwen cheetahs en luipaarden volgen het wild naar deze vlakte. Omdat het gebied erg open is hebben de carnivoren wel een uitdaging om het wild te besluipen, maar ze weten de nacht en de oneffenheden in het landschap goed te gebruiken om hun prooi ongezien te benaderen Op Busanga plains vind je ook interessante vogels. Vooral de gekroonde kraanvogels waren schitterend Doordat de Busanga Plains zo afgelegen liggen zul je niet snel andere mensen tegen komen. Er zijn nauwelijks (permanente) lodges aanwezig. De oorspronkelijke bewoners zijn verhuisd naar de randen van de plains en komen alleen in het seizoen waarin de vlakte is ondergelopen naar het gebied om te vissen. Je zult zelden samen met andere touristen bij een interessante situatie staan te kijken.
We reisden samen met een zweedse professionele fotograaf die een reis aan het voorbereiden was voor het volgende seizoen. Wel prettig om met gelijkgestemden op pad te gaan. Het mobile camp op de Busanga Plains is uiterst primitief, maar het grote voordeel dat je dicht bij het wild overnacht maakt veel goed. Het personeel gekoppeld aan het kamp zorgt ervoor dat je niets tekort komt. Na aankomst direct met een gamedrive gegaan. Veel Puku's en Lechwe. Er zijn veel minder Impala's dan in andere parken.
Webshop
Busanga Plains
Busanga Plains
In ons pakket zitten een ochtend en een middag game drive. In overleg met de gids besluiten we om 's-ochtends extra vroeg te vertrekken, zodat we bij zonsopkomst al op de vlakte kunnen zijn om bij het beste licht te kunnen fotograferen. Zo kunnen we in de vroege ochtend leeuwen volgen die een jonge Lechwe vangen. Dit gebeurt net buiten ons zicht, omdat de leeuwen over de slootjes springen, waar wij eerst een doorwaadbare plek moeten zoeken. Het springen over de slootjes levert een leuk fotomoment op, maar vereist wel goede timing. Zowel de leeuwen als de antilopen springen regelmatig over de slootjes. De dieren die we in de loop van ons verblijf zijn tegen gekomen zijn: Leeuwen, cheetah, nijlpaarden, lechwe, puku, impalla, roan antilope, wilde beest, grote kuddes buffels, grijze kroonkraanvogel, lelkraanvogel, pelikaan, zadelbek ooievaar, afrikaanse openbekooievaar,diverse watervogels, zuidelijke hoornraaf ijsvogels,geelsnavelwouw, oorgier, witruggier , kapgier, lelieloper, hamerkop. Onderweg naar Busanga Plains zijn we ook wilde honden tegen gekomen.
Webshop
Busanga Plains
Mfuwe sector
Het landschap op Busanga Plains is ook prachtig. Er lopen overal kanaaltjes die uitgesleten zijn tijdens hoog water. Er staan markante bomen. Als je de juiste positie kunt innemen zijn er mooie inleidende lijnen en reflecties in je compositie op te nemen. Gedeelten van de Busanga Plains worden gecontroleerd plat gebrand. De natuur herstelt zich vrij snel. Zo probeert men te voorkomen dat bij een ongecontroleerde brand het hele gebied vlam vat en de dieren nergens heen kunnen. Bij een ongecontroleerde brand kan het wild nu naar een eerder verbrand deel vluchten, want die zullen niet snel weer vlamvatten.
Webshop
Zambia
South-Luangwa
Via Kafue River Lodge weer terug naar Pioneer Camp in Lusaka, om de volgende dag naar South Luangwa te vliegen. Eerst gaan we naar een lodge in de Mfuwe sector. Ook hier een ochtend en middag game drive. Omdat we hier niet alleen met fotografen te maken hebben blijft de vertrek tijd helaas op 06.00u staan. Gelukkig zijn de reizigers die met ons mee gaan op safari al langer in dit gebied, dus we stoppen niet voor iedere impala.
De zuidelijke karmijn rode bijeneters zitten op diverse plaatsen in de oevers van de Luangwa River. Het zijn prachtige vogels, die goed benaderbaar zijn. Behalve de karmijn rode bijeneter vind je ook kolonies met witkapbijeneters en ook de Dwergbijeneter kom je regelmatig tegen. Vaak zitten tussen de bijeneters ook ijsvogels. Verder ook de melba-astrilde tegen gekomen en regelmatig is de vorkstaartscharrelaar te zien. De loop van de Luangwa River verandert wel eens, waardoor er lagunes ontstaan. Deze worden bevolkt door lepelaars, ooievaars en pelikanen. Ze drijven de vissen op en profiteren dan met z'n allen van de overvloed aan vis die in de val is gelopen. De visarend komt ook regelmatig langs.
Webshop
Zambia
Nsefu Sector
Rond South Luangwa opereren verschillende troepen met leeuwen. Je hebt de vrij grote hollywood pride die meer rond de nsefu sector zitten, maar blijkbaar regelmatig de rivier over steken. Dan heb je de groep rond Ginger en Garlick. Deze twee dominante mannetjes hebben een pigment afwijking waardoor ze geen donkere delen in hun vacht hebben. Vandaar ook hun naam. Ginger en Garlick hadden zich diep in het nationale park teruggetrokken met een enkel vrouwtje. Blijkbaar zijn er jonge leeuwen naar voren getreden die de plek van Ginger en Garlick betwisten. Toen wij ze vonden hadden ze net een buffel gedood. Het vrouwtje hield de gieren op afstand, terwijl Ginger en Garlick lagen uit te buiken.
Webshop
Zambia
mfuwe sector
Tijdens de game drives wordt na zonsondergang de omgeving bijgelicht door een bijrijder. Als er wat interessants gevonden wordt, krijg je de mooiste omstandigheden door de dieren te laten belichten door een andere safari-auto, waardoor het dier niet van voren belicht wordt door het voertuig waar je in zit, maar door gebruik te maken van strijklicht van het andere voertuig.
Wij hadden een luipaard in een boom gevonden. De gids stelde voor om bij zonsondergang terug te komen, zodat we het dier in het donker konden volgen terwijl het op jacht gaat. De luipaard ging niet echt jagen, maar op zich hebben we wel mooie beelden kunnen vastleggen terwijl het zich door de nacht bewoog en af en toe ging liggen, verlicht door een andere auto.
Webshop
Zambia
leeuw
In de mfuwe sector kwamen we veel vogels tegen, als hamerkop, pelikaan, visarend, karmijn rode bijeneter, witkap bijeneter, kleine groen bijeneter, bruinkapijsvogel, bonte ijsvogel, lepelaar, Afrikaanse nimmerzat, vorkstaartscharrelaar, helmparelhoen, witruggier, oorgier, zuidelijke hoornraaf.
Aan wild, Puku, Impalae, Lechwe, Olifant, Giraffe, Buffels, Nijlpaarden, Kudu, Waterbok, knobbelzwijn. Aan roofdieren leeuwen, luipaarden, hyenas, servaal.
Het gebied is enorm uitgestrekt. We hebben slechts een klein deel gezien, ook al hebben we flinke afstanden moeten afleggen om Garlic en Ginger te vinden.
Webshop
Zambia
cheetah
De Nsefu sector ligt aan de andere oever van de Luangwa rivier. Het landschap is vergelijkbaar, maar hier vind je meer ebony groves, waar je mooie opnamen kunt maken van wild dat daar rond loopt. Ook hier veel karmijn rode bijeneters. We kwamen hier de hollywood pride tegen die net een buffel hadden gedood. Een spectakel. Het gepaard met veel dreigen richting dieren die lager in de orde staan en toch willen mee-eten.
De volgende dag lagen de leeuwen uit te buiken langs de oevers van de rivier. Na verloop van tijd gaat dit toch wat onplezierig voelen, omringd te zijn door leeuwen, die welliswaar stil liggen of rond slenteren, maar door de telelens is goed te zien hoe ze je observeren in je open auto. In de Nsefu sector kom je heel weinig toeristen tegen. Je staat meestal alleen bij bijzonderre situaties.
Twee keer op een avond game drive een groep wilde honden tegen gekomen. Ze lagen meestal te slapen in de schaduw, en als ze op pad gingen was er helaas weinig interactie en gingen ze ook niet jagen. In grote lijnen vind je hier de zelfde dieren als in de Mfuwe sector, maar in een rustigere omgeving en mooier landschap.
Webshop
Zambia
south luangwa
Met name South-Luangwa is een grote aanrader voor de wildliefhebber. Het is een erg duur land, maar op iedere game drive kom je grote aantallen dieren in een grote variatie tegen.
Webshop
Zambia